someno

 

Сомелиер - Георги Михов

 

Жоро разбира, че иска да се занимава с вино през 2001 и оттогава по един и или друг начин работата му е свързана с вино. Работи като Търговец на вино, обикаля света като сомелиер на туристически кораб, работи в Шотландия, Англия, Абу Даби, стига дори до Китай, където печели награда от списание Wine Spectator за винен лист, който съставя. От 2011 е в България и работи като сомелиер, консултант, участва в международни винени конкурси в Европа като дегустатор.

 

Енолог - Огнян Цветанов

 

Огнян работи две години като технолог и седемнадесет години е научен сътрудник в Националния Институт за изследване и контрол на вината. Има многобройни интересни изследвания върху спектралните характеристики на вината и различни аспекти на микробиологията на виното, отразени в над 50 публикации, някои от които в авторитетното Journal of Wine Research (издавано от Institute of Masters of Wine) и има докторат в областта на шампанското производство. По-късно съдбата го изпраща на работа в голяма чужда компания, където ревностно популяризира българското вино. Тогава разбира колко трудно е да се добереш до явни добродетели в българските сортове и да убедиш в тях консервативния и подозрителен чужд познавач. Работата с такива сортове сега е неразделна част от усилията за издигане авторитета на българското вино.